Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί τα αποθέματα πετρελαίου της Ρωσίας θα διαρκέσουν μόνο 26 χρόνια

Γιατί τα αποθέματα πετρελαίου της Ρωσίας θα διαρκέσουν μόνο 26 χρόνια
Η Ρωσία διαθέτει θεωρητικά 95 δισεκατομμύρια τόνους πετρελαϊκών πόρων, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό είναι πλήρως διερευνημένο και άμεσα αξιοποιήσιμ
Η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, αντικρίζει πλέον ένα ανησυχητικό ενεργειακό μέλλον.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Φυσικών Πόρων, τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου της χώρας – περίπου 31 δισεκατομμύρια τόνοι – αρκούν μόνο για τα επόμενα 26 χρόνια, εφόσον διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός παραγωγής.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι μόνο 13 δισεκατομμύρια τόνοι από αυτά είναι κερδοφόρα ανακτήσιμοι, με μεγάλο μέρος να χαρακτηρίζεται ως δύσκολα ανακτήσιμο. Η εικόνα δείχνει μια προϊούσα κρίση υποχρηματοδότησης στον στρατηγικό αυτό τομέα.

Απόθεμα υπάρχει – αλλά όχι έτοιμο για άντληση

Η Ρωσία διαθέτει θεωρητικά 95 δισεκατομμύρια τόνους πετρελαϊκών πόρων, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό είναι πλήρως διερευνημένο και άμεσα αξιοποιήσιμο. Οι κατηγορίες των αποθεμάτων (Α, Β, C1, C2) καταδεικνύουν πόσο μακριά βρίσκεται η χώρα από την πλήρη εκμετάλλευση του υπεδάφους της.
«Τα παλαιά κοιτάσματα που χρησιμοποιούνταν στην εποχή της ΕΣΣΔ έχουν σχεδόν εξαντληθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Nikita Maslennikov, ειδικός του Κέντρου Πολιτικών Τεχνολογιών.

Η μεγάλη πρόκληση: Τα δύσκολα ανακτήσιμα αποθέματα (HRRR)

Τα HRRR (Hard-to-Recover Reserves) αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των υπαρχόντων αποθεμάτων, αλλά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν με τις σημερινές τεχνολογίες. Παραδείγματα:

Αρκτική και υφαλοκρηπίδα: περιοχές χωρίς υποδομές.
Υπολειμματικά πετρελαϊκά κοιτάσματα: ήδη εν μέρει ανεπτυγμένα αλλά δυσπρόσιτα.
Πετρέλαιο εξαιρετικά υψηλού ιξώδους: π.χ. ο Σχηματισμός Μπαζένοφ στη Δυτική Σιβηρία.
Για την εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων απαιτούνται τεχνολογίες όπως οριζόντιες γεωτρήσεις σε βάθος έως και 2.000 μέτρα, τις οποίες λίγες ρωσικές εταιρείες μπορούν σήμερα να διαχειριστούν.
Χρειάζεται άμεσα επένδυση στη γεωλογική εξερεύνηση
Η έλλειψη χρηματοδότησης για γεωλογικές έρευνες είναι κρίσιμη αδυναμία. Αν δεν αλλάξει κάτι, η ρωσική οικονομία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ενεργειακή πίεση πριν από το 2040.

Η λύση, σύμφωνα με ειδικούς:

Αύξηση χρηματοδότησης για γεωλογικές έρευνες από κράτος και ιδιωτικές εταιρείες.
Ανάπτυξη εθνικής τεχνολογίας εξόρυξης για HRRR.
Αξιοποίηση ανενεργών γεωτρήσεων με δημιουργία νέου υποκλάδου για "καταθέσεις χαμηλής απόδοσης".
«Η αναπλήρωση του χαμένου χρόνου στην έρευνα είναι μονόδρομος», καταλήγει ο Maslennikov.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης