Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης για άρση μονιμότητας στο Δημόσιο: Ελπίζω τα κόμματα να προσέλθουν με υπευθυνότητα

Μητσοτάκης για άρση μονιμότητας στο Δημόσιο: Ελπίζω τα κόμματα να προσέλθουν με υπευθυνότητα
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Σχετικά Άρθρα
Στην άρση μονιμότητας όλων των δημοσίων υπαλλήλων αναφέρθηκε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, ενώ κάλεσε τα κόμματα να επιλέξουν, μέσα από το δημόσιο διάλογο να ακολουθήσουν την οδό της συναίνεσης.
«Αξίζει τον κόπο η συζήτηση να είναι συναινετική» τόνισε ο Κωνσταντίνος Τασούλας επισημαίνοντας ότι και τα μαθηματικά του Συντάγματος επιβάλλουν συναίνεση.
«Μίλησα για ανάγκη να κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο 103 που αναφέρεται στη μονιμότητα δημοσίων υπαλλήλων. Η πρωτοβουλία αφορά θεσμική κατοχύρωση της έννοιας της αξιολόγησης και επιβράβευσης στους συνεπείς αλλά αν υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων που δεν ανταποκρίνονται σε προδιαγραφές θέσης τους να μην υπάρχει συνταγματικό κώλυμα για την απομάκρυνση. Μια πρωτοβουλία – δείγμα ωρίμανσης για τις ευθύνες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της δημόσιας διοίκησης που πρέπει να είναι στην υπηρεσία πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η Συνταγματική αναθεώρηση είναι ευκαιρία για συζητήσεις που θα χτίσουν γέφυρες και δεν θα ανοίξουν ρήγματα», είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε σημαντικό το αντικείμενο της αναθεώρησης του Συντάγματος το οποίο, εκ των πραγμάτων απαιτεί σε 1 από τις 2 ψηφοφορίες 180 βουλευτές και συνεργασίες στη Βουλή.
Σχετικά με τα άρθρα 86 και 16 καθώς και τις τροποποιήσεις στο 24 ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε εκσυγχρονισμό και τόνισε ότι πρέπει να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος.
«Επειδή ζούμε σε περιβάλλον πόλωσης να επαναλάβω ότι οι συνταγματικές αναθεωρήσεις είναι ευκαιρία για συζητήσεις με σκοπό να χτίσουν γέφυρες όχι να ανοίξουν ρήγματα. Ελπίζω τα κόμματα να προσέλθουν με υπευθυνότητα».
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε, ότι «η πρώτη Βουλή καθορίζει ποια άρθρα θεωρούνται αναθεωρητέα, γεγονός που καθιστά τον διάλογο αυτό ακόμα πιο ουσιαστικό».

Κ. Τασούλας: Συναινετική η διάσταση της συνταγματικής αλλαγής

«Μια συνταγματική αναθέωρηση δεν πρέπει να φαίνεται στα μάτια των πολιτών ως μια θεωρητική διαδικασία αλλά ως θέμα βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους», σημείωσε από την πλευρά του ο Κώστας Τασούλας.
«Το Σύνταγμα είναι μια θεσμική υπαγόρευση προς τα κόμματα για τα δικά τους προγράμματα», πρόσθεσε.
«Πιστεύω και από τον ρόλο μου ότι ακόμα και αν η συγκυρία η πολιτική έχει όξυνση, θα πρέπει η συναινετική διάσταση της συνταγματικής αλλαγής να παρασύρει το πολιτικό κλίμα και όχι το αντίθετο. Αξίζει, συνεπώς, τον κόπο μιας και θέσατε το εναρκτήριο λάκτισμα, η συζήτηση να είναι συναινετική που δεν σημαίνει συμφωνούμε σε όλα αλλά το στυλ να είναι συναινετικό» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Και τα μαθηματικά του Συντάγματος επιβάλουν τη συναίνεση» κατέληξε για το θέμα αυτό ο κ. Τασούλας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης